February 16, 2013

Talousrikollisuus on erottamaton ellei suorastaan välttämätön osa kapitalismia. Ilman talousrikollisuutta kapitalismia ei voisi olla edes olemassa.

6.2.2013 13:12
HS–REUTERS
SERGEI KARPUKHIN / REUTERS
Ranskan valtiovarainministeri Pierre Moscovici (vas.) ja Britannian valtiovarainministeri George Osborne kävelivät hääauton ohi Moskovassa, jossa järjestettiin G20-ryhmän kokous lauantaina.
Ranskan valtiovarainministeri Pierre Moscovici (vas.) ja Britannian valtiovarainministeri George Osborne kävelivät hääauton ohi Moskovassa, jossa järjestettiin G20-ryhmän kokous lauantaina.
*
Saksa, Ranska ja Britannia esittävät ohjelmaa monikansallisten yritysten veronvälttelyn kitkemiseksi. Maiden valtiovarainministerit kertoivat suunnitelmasta taloudeltaan suurimpia maita edustavan G20-ryhmän kokouksessa Moskovassa lauantaina. Ajatuksena on, että ohjelma esitellään G20-ryhmälle sen kokouksessa heinäkuussa.
Hiljattain esimerkiksi teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD kertoi selvityksessään, että isot kansainväliset yritykset maksavat voitoistaan keskimäärin vain viitisen prosenttia veroja. Pienet yritykset maksavat veroja sen sijaan keskimäärin 30 prosenttia voitoistaan OECD-maissa.
Suuri veroero selittyy kansainvälisten yritysten harjoittamalla verosuunnittelulla. Ne voivat siirtää verotusta kevyen verotuksen maihin.
Britannian valtiovarainministeri George Osborne sanoi, että ehdotettu ohjelma on pohja kansainväliselle yhteistyölle, jolla verolait yritetään saada vastaamaan nykyajan kansainvälistä taloutta.
Osbornen mielestä on uskomatonta, miten vanhoja verosääntöjä edelleen sovelletaan, vaikka kansainvälinen talous on muuttunut nopeasti.
Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble kertoi, että Saksa, Ranska ja Britannia tutkivat yhdessä, miten tukkia porsaanreikiä, joiden avulla yhtiöt voivat siirtää verotuksensa kevyen verotuksen maihin. Esimerkiksi yhtiönsisäisiä korkoja, osinkoja ja rojalteja maksamalla yhtiöt voivat helposti ohjata rahavirrat veroparatiiseihin, jolloin tavallisen verotason maassa vältytään näyttämästä voittoa verottajalle.
Kolmen maan suunnitelman mukaan Britannian johdolla perehdytään siirtohinnoittelun aiheuttamiin ongelmiin. Siirtohinnoittelulla tarkoitetaan samaan konserniin kuuluvien yhtiöiden välistä liiketoimintaa.
Lain mukaan tällaisessa kaupassa tulee noudattaa markkinahintoja. Maksamalla ali- tai ylihintaa konserni voi siirtää tulojaan alhaisen verotuksen maihin. Esimerkiksi Suomessa verohallinto on arvioinut, että Suomelta jää vuosittain saamatta virheellisen siirtohinnoittelun takia 320 miljoonaa euroa verotuloja.
Saksan johdolla perehdytään siihen, miten yritykset menettelevät, kun ne järjestelevät toimiaan niin, etteivät ne näytä voittoa, jota voitaisiin verottaa.
Ranska ja Yhdysvallat tutkivat erityisesti verkkokauppaan liittyviä lainsäädännöllisiä kysymyksiä.
Viime aikoina monikansallisten yritysten tapa vältellä verojen maksua on herättänyt suuttumusta. Esimerkiksi Britanniassa asia on noussut keskeiseksi asiaksi päivänpolitiikassa, kun paljastui, että suuret yritykset kuten Starbucks, Apple, Google ja Amazon ovat käyttäneet monimutkaisia konserninsisäisiä järjestelyjä verojen välttämiseksi.
Ranskan valtiovarainministeri Pierre Moscovici sanoi, että on huolehdittava siitä, että myös uudenlainen, kehittyvä liiketoiminta maksaa reilusti osuutensa veroista. Erityisesti Moscovici mainitsi digitaalisen talouden.
*

No comments: