July 14, 2011

Onko myös USA hajoamassa?

Kun puhe ei enää auta, siirrytään tekoihin - joskus hyvin kyseenalaisiin tekoihin.

[Kielimafia editoi muutaman sanan verran Pate Teikkaa 15.7 - [kirourutut krijiotsvihreeet!]
I
1
Itä-pohjoinen jenkki eli demokraatti-liberaali ja etelävaltiolainen republikaani-konservatiivi ottivat toisistaan verisesti mittaa Amerikan Yhdysvalloissa 1861-65. Näinköhän näemme vastaavan revanssin eskaloituvan vielä jossain lähitulevaisuudessa, mikäli tuloverojen progressiiviinen korotus ei mene läpi kongressissa? Valtion velan lisäys nimittäin tomahduttaa USA:n rahatalouden - katastrofi, joka repii köyhien sekä alemman keskiluokan [enemmistö kansasta] ja rikkaan yläluokan välille taloudellisen ja ideologisen kuilun, jota ei välttämättä voi sovittaa parlamentaarisesti, koska siihen vaaditaan täydellinen kapitalistisen markkina- ja rahataloussysteemin uudelleenarviointi ja reformi, mihin rikas yläluokka ei suostu. On valitettavaa, että rikkaat joudutaan pakottamaan muutokseen, jotta voitaisiin estää USA:n palaaminen 1800-luvun orjayhteiskunnan kaltaisiin käytäntöihin. Mutta itsehän valitsivat. Sitä saa, mitä tilaa, kirjoittavat tomi monet konservatiivitkin [eri syistä vain].

2
Osa III siteeraa Barack Obaman ja demokraattien sekä republikaanien riitelyä kongressissa USA:n velkakaton nostamisesta [Hs.fi]. Osassa IV on kaksi tätä tekstiä kommentoivaa analyysia. Eipä hyvältä näytä. Velanotto ylipäätään perustuu siihen, että velka pystytään maksamaan korkojen kanssa takaisin, mikä merkitsee, että maksajan [viime kädessä valtion eli tavallisten veronmaksajien] talouden pitää kasvaa jatkuvasti vähintään 2½-3% vuodessa.

Infrastruktuurin ylläpitämiseksi ja talouden stimuloimiseksi otettu loputon velka saattaa kuitenkin aiheuttaa lopulta talouskatastrofin, koska luototusjärjestelmä muuttuu silloin kirjaimellisesti spekulaatioksi - monopolipeliksi, jolla ei ole juuri mitään tekemistä reaali-talouden ja reaali-todellisuuden kanssa.

Ongelma kiteytyy tässsäkin demokraattien ja republikaanien kiistassa siihen, nostetaanko rikkaitten veroja vai lisätäänkö spekulointi-rahan määrää markkinoilla. Pankit on vakuutettu jälkimmäisen vaihtoehdon sisältämiltä riskeiltä, niin kauan kuin valtiolta [veronmaksajilta] löytyy 'suojelurahaa' pankeille eli luultavasti loputtomiin [?] -[tämän vuoksi euroherrat heittelevät Kreikka-nimiseen kaivoon rahaa kuin roskaa].

Ensimmäinen vaihtoehto sen sijaan osuu kipeästi kapitalismin ytimeen eli ihmisten vapauteen ahnehtia mielin määrin omaisuutta, minkä periaatteen John Locken luonnonoikeudella legitimoitu kolonialismi silmänkääntötemppuun verrattavalla argumentilla korotti yksilön loukkaamattomaksi oikeudeksi ['oikeus loukata = loukkaamaton oikeus' [?!] kapitalismin perusmaksiimiksi [luonnollinen oikeus ei kuitenkaan ole johdettavissa edes luonnollisesta moraalitajusta]. Tämä yhtälö ei ratkea rahalla vaan politiikalla kävipä siinä sitten hyvin tai huonosti.

II
1
Suureksi häpeäkseni tunnustan vasta äskettäin lukeneeni ensimmäistä kertaa Pentti Haanpään Noitaympyrän [toki tunsin sen sisällön jo paljon aiemmin referaateista], joka on mestarillisesti lyhyellä proosalla taituroiva romaani ja veitsenterävä ajankuva, jolla on pysyvää relevanssia myös näinä kapitalististen velkakriisien aikoina.

Noitaympyrän päähenkilö ja kertoja Pate Teikka on jo nuorena miehenä paitsi erinomaisen selkeästi ymmärtänyt myös hyvin konkreettisesti ja omakohtaisen kipeästi kokenut kapitalismin logiikan läpikotaisin. Pate, joka omien sanojensa mukaan epäilee liikaa ollakseen [sitoutunut] sosialisti, on myös itse ollut tahtomattaan edistämässä pääoman kuristavaa otetta [tukinuittokeksinnöllään], mutta ajautunut samalla noidankehämäiseen ristitiitaan sosiaalisten oikeudenmukaisuus-vakaumustensa vuoksi saaden lopulta puutavarayhtiöltä potkut pomon vakanssistaan vaadittuaan työntekijöitten taksojen nostoa, jotta tukkihevosille olisi antaa edes välttävästi kunnon ruokaa, koska huonoilla taksoilla sitä riittää vain hevosmiehille. Hevoset - nuo 'orjien orjat' kuolevat uupumukseen ja nälkään. Paten hyvää tarkoittava yritys sotii yhtiötä ja ylipäätään pääoman logiikkaa vastaan ja uhkaa ajaa jopa tukkihevosmiehet yhä kurjempaan jamaan. Kapitalismi on raadollista, vaikka Paten potkujen jälkeen hankalimman tukinkuljetusmatkan taksaa eli palkkaa sentään korotetaan hieman - Paten sitä enää tietämättä.

Ehkä palaan vielä Noitaympyrään, koska sen sanoma [kapitalistisen noitaympyrä-logiikan läpivalaisu] pätee kristallinkirkkaasti yhä tänä päivänä.

2
Markkinatalouden raadollisuuteen voi joko sopeutua [kuten entiset stalinistimme - nuo takinkääntäjät] tai sitä voi epätoivoisesti yrittää paeta ja piiloutua jonnekin syrjemmälle - omiin oloihinsa - marginaaliin tai kuten Pate Teikka, joka maailmankatsomuksellisessa umpikujassaan suunnistaa lopulta reppu selässään itärajan yli lähes tuntemattomaan pyrkimyksenään tällä tavoin astua Suomen lama-ajan ja ylipäätään markkinatalous-noitaympyrän ulkopuolelle - [Haanpää ei kerro, miten (huonosti) Patelle Stalinin NL:ssa 1930-luvulla kävi].

Mutta ehkäpä on olemassa kolmaskin tie ja vaihtoehto, joka ei vesitä vasemmisto-aatetta myymällä itsensä ministerisalkusta kuten Paavo Arhinmäki, joka luulee kykenevänsä hoitamaan kaikkien köyhien asioita parhaiten jostain hekkarin marginaali-ministeröstä käsin ja liberalismin autuaaksitekevyyteen uskoen. Arhinmäen kaltaisaet idealistit ajattelevat, että kun yksilöt ovat vapaita, he muuttavat myös yhteiskunnan. Väärin! Heidän vapautensa valjastetaan sopeutumaan kapitalistiseen myllyyn ennenkuin he ehtivät edes silmää räpäyttää. Vihreitten tapaan nykyisen Vasemmistoliiton enemmistö sulautuu porvarillis-sosiaalidemokraattiseen jatkuvan kasvun ja kulutuksen illuusioon kuin tarjous-karkkikauppaan päässeet pikku lapset.

III
Obama tulistui velkaneuvotteluissa [Hs.fi, 14.7]

Presidentti Barack Obaman johtamat demokraatit ja republikaanit kävivät keskiviikkona neljättä päivä kiivaita neuvotteluja velkakaton nostamisesta nykyisestä 14,3 biljoonasta dollarista. Republikaaniryhmän johtaja Eric Cantorin mukaan Obama käveli ulos neuvotteluista, kun tämä ehdotti presidentille lyhytaikaista ratkaisua, jotta Yhdysvallat voisi ottaa lisää velkaa.

Obama on sanonut käyttävänsä veto-oikeuttaan, jos velkakaton nostolle haetaan kongressissa vain väliaikaista ratkaisua.

"Hän [Obama] sanoi, että on istunut täällä nyt tarpeeksi pitkään ja nähdään huomenna", Cantor kertoi.

Useiden nimettömänä esiintyneiden lähteiden mukaan Obama myös sanoi, että pattitilanne voi päättää hänen presidenttiuransa.

Neuvottelut jatkuvat torstaina. Mikäli velkakattoa ei nosteta, valtion käytettävissä olevat varat uhkaavat loppua elokuun alussa.

Obama on esittänyt republikaaneille kompromissiratkaisuna, että Yhdysvallat leikkaisi valtion velkaantumista neljällä biljoonalla dollarilla seuraavan kymmenen vuoden aikana. Republikaanit eivät ole hyväksyneet pakettiin sisältyviä veronkorotuksia rikkaille.

Keskiviikkona luottoluokittaja Moody’s varoitti, että Yhdysvaltojen luottoluokitus saattaa laskea, ellei maan velkakattoa nosteta.

Luottoluokittajan mukaan Yhdysvallat saattaa menettää kolmen A:n luokituksensa lähiviikkoina. Moody’s ilmoitti asettavansa maan luottoluokituksen tarkkailuun. Myös kiinalainen luottoluokittaja Dagong ilmoitti panevansa Yhdysvaltojen velat tarkkailulistalle. Kiinalla on suurimmat sijoitukset amerikkalaisiin velkapapereihin, noin 1 150 miljardia dollaria.

Yhdysvaltojen valtiolla on velkakatto, jota voidaan nostaa vain kongressin päätöksellä.

Jos velkakattoa ei koroteta elokuun 2. päivään mennessä, Yhdysvallat joutuu laiminlyömään velkojaan. Yhdysvaltojen valtiota on aina pidetty luotettavana velallisena. Velkojen laiminlyönti voisi horjuttaa maailman rahoitusmarkkinoita.

Kiinalainen luottoluokittaja Dagong on arvostellut länsimaisia luokituslaitoksia siitä, että ne epäonnistuivat talouskriisin ennustamisessa. Se on järjestelmällisesti luokittanut Yhdysvallat ja muut suuret länsimaat alemmaksi kuin kilpailijansa.

IV
Kaksi satunnaista kommenttia Hs.fi:n velkakriisi-juttuun 

1
Moody´s kuten Standard & Poors ja Fitch ovat suursijoittajien omistamia yhtiöitä joiden tehtävänä on viimekädessä tuoda voittoa omistajilleen. Ja sitä ne ovat tehneet Yhdysvaltojen viranomaisten suojeluksessa, joka on käytännössä estänyt muiden toimijoiden pääsyn ko. markkinoille.

USA:n talous on pahemmin kuralla kuin esimerkiksi roskaluokitukseen rankattu Kreikka. Jenkit eivät talousviisaiden mukaan koskaan maksamaan velkojaan jota on toistasataa prosenttia BKT:ta. Liittovaltion omaisuus ei riittäisi velkojen maksuun jos se olisi mahdollista realisoida) toisin kuin Kreikassa, jonka omaisuus on moninkertainen valkamäärään nähden.

Luottoluokitusyhtiöt tarkastelevat yhtiöitä ja valtioita omistajiensa etujen näkökulmasta. Miten muuten on selitettävissä se, että USA:n 2000 luvun talouskuplaa ei huomattu, eikä USA:ta ole vieläkään rankattu korkeimmasta luokituksesta astettakaan alaspäin?

2
Tästä USA:n tilanteesta tulee vähän mieleen Ranska vuonna 1788: maa sinänsä oli rikas ja sotilaallisesti vahva mutta valtion velkakuorma oli murskaava koska verotus oli liian matalalla, eikä maan poliittinen systeemi ollut kykenevä verojen korotuksiin (aateliset, joilla oli leijonanosa rahoista, olivat pitkälti verotuksen ulkopuolella).
 USA:ssa on kanssa ihan relevanttia kysyä, kenen etua demokraatit ja republikaanit oikein ajavat.Toivottavasti USA ei hajoa vaan löytää tavan uudistua terveellä tavalla.

V
http://www.youtube.com/watch?v=sMHyovwX7JM
The Band - The Night They Drove Old Dixie Down - [koskettava ja arvostettu laulu USA:n sisällissodasta etelävaltiolaisen kannalta koettuna].

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Night_They_Drove_Old_Dixie_Down
*
Virgil Caine is the name, and I served on the Danville train,
Til Stoneman's cavalry came and tore up the tracks again.
In the winter of '65, We were hungry, just barely alive.
By May tenth, Richmond had fell, it's a time I remember, oh so well,

The Night They Drove Old Dixie Down, when all the bells were ringing,
The Night They Drove Old Dixie Down, and all the people were singin'. They went,
Na, Na, Na, Na, Na, Na, Na, Na,
Na, Na, Na, Na, Na, Na,
Na, Na, Na,

Back with my wife in Tennessee, When one day she called to me,
Said "Virgil, quick, come and see, there goes the Robert E. Lee!"
Now I don't mind choppin' wood, and I don't care if the money's no good.
Ya take what ya need and ya leave the rest,
But they should never have taken the very best.

The Night They Drove Old Dixie Down, when all the bells were ringing,
The Night They Drove Old Dixie Down, and all the people were singin'. They went,
Na, Na, Na, Na, Na, Na, Na, Na,
Na, Na, Na, Na, Na, Na,
Na, Na, Na,

Like my father before me, I will work the land,
And like my brother above me, who took a rebel stand.
He was just eighteen, proud and brave, But a Yankee laid him in his grave,
And I swear by the mud below my feet,
You can't raise a Caine back up when he's in defeat.

The Night They Drove Old Dixie Down, when all the bells were ringing,
The Night They Drove Old Dixie Down, and all the people were singin'. They went,
Na, Na, Na, Na, Na, Na, Na, Na,
Na, Na, Na, Na, Na, Na,
Na, Na, Na
*
http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Obama+tulistui+velkaneuvotteluissa/1135267772252
http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Jo+kaksi+luottoluokittajaa+varoittanut+Yhdysvaltoja/1135267792881/?cmp=tm_etu_uusimmat_uutiset
http://fi.wikipedia.org/wiki/Yhdysvaltain_sis%C3%A4llissota
http://en.wikipedia.org/wiki/American_Civil_War
http://fi.wikipedia.org/wiki/The_Band
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Band
http://www.peoplequiz.com/quizzes-3218-U.S._Civil_War_Battles.html

1 comment:

dudivie said...

niinhän hesarissa luki. oi aikoija