February 22, 2009

Kokemus, pelko, Pete Q ja Heidegger

Kirjoitettu kommentiksi Mummolle päreessään Saimaa ja Päijänne.
*
Mummo kirjoitti:
'Maailma ei muutu liikaa, kun pitää pelosta kiinni.'

Hyvä kommentti muutenkin sinulta. Emme me mitään koskaan haltuun saa olemisemme suhteen. Esimerkiksi Pete Q on/oli tästä ihmismielen kokemuksellisen puolen hallitsemattomuuden tosiasiasta fantastisen elävä näyttämö-syväsukellus ihmispsyyken outouden ilmaisemiseksi.
*
Ehkä olemisemme on ainakin tietyllä tavalla a) ihmismielen 'pyhän - ikäänkuin mystisen' huolettomuuden (= luottamus tuntemattomaan), ja yhtä lailla b) arkaais-mystisen - tuntemattomaan kohdistuvan ja siitä johtuvan - pelon dialektiikkaa, dialogia ja/tai vuorovaikutusta.

Kumpikin - a sekä b ilmentävät todellista kokemustamme sisäisen ja ulkoisen ollessa jo eronneet toisistaan (muistakaa ontologinen ero eli/tai tietoisuuden dialektiikka).

'Kauhea on jo tapahtunut: sisäinen ja ulkoinen ovat lopullisesti eronneet toisistaan' (Heidegger).

Meidän ei tarvitse toki kirjaimellisesti uskoa Heideggeria; - ei hän ehkä itsekään uskonut totaalisti tuota sanomaansa, mutta kyseessä lienee ollut lähinnä kritiikki länsimaista rationaliteettikäsitystä kohtaan - sen 'Olemisesta' vieraantumista kohtaan jo Aristoteleen filosofiasta lähtien.

Heidegger nimittäin on/oli paljon enemmän itämainen ajattelija kuin moni oivaltaa.

1 comment:

Existenz_ said...

"Heidegger nimittäin on/oli paljon enemmän itämainen ajattelija kuin moni oivaltaa."

Vaan ei siinä paljoa oivaltamista tarvita: gradujakin on Heideggerin ja zeniläisyyden suhteesta tehty ja Japanissa maailman johtavimmat Heidegger-tutkijat.