April 11, 2008

Vapise blogikansa! - Andrew Keen on puhunut

(Kuvan tekstin manipuloinut bloggari on mitä ilmeisimmin 'kirjoitusvammainen 'tavis', joita Keen halveksuu ;)
Internetin 'kaoottista roskaa' professionalismiin 'paennut' kulttuurielitisti Andrew Keen painottaa 'identiteettipohjaista'/rr kirjoittamista käyttäjäpohjaiseen verrattuna. Mikä tarkoittanee hänen mukaansa samalla sitä, että anonyymiuden taakse kätkeytyminen mahdollistaa katastrofaalisen tason laskun kaikenlaisessa kirjoittamisessa ja netti-informaatiossa.
Keenin mukaan 'amatööritavikset' ilmeisesti paitsi syövät leivän kunnon lehtimies-toimittajan suusta myös rappeuttavat koko laadukkaan ja asiantuntevan journalistisen kirjoittamisen perinteen surkealla skribentismillään.

Onko näin? On ja ei ole - tietenkin. Kyseessä on muna vai kana-ongelma jälleen kerran. Eikä munakasta voi tehdä rikkomatta munia ja rapatessa roiskuu jne.

Sen verran realismia ja kohtuutta minun nietzscheläisyydestäni sentään löytyy, että vaikka myös minä olen tietyllä tavalla konservatiivinen elitisti (joskin samalla marxilainen 'kaappianarkisti'), en lähde potkimaan sananvapautta ihan vain oman narsismini takia (hmm - enkö?) - siksi että saisin kehuskella omalla 'asiantuntevuudellani' kuten Keen näyttäisi tekevän, vaikka väittääkin olevansa huolissaan koko kulttuurin tilasta.
Sitäpaitsi - paradoksaalista kyllä - Keenin kantaan voisivat vedota myös nettisensuurin ideologis-moralistiset puolustajat - eivät pelkästään akateemisesta statuksestaan yliherkät hienopersehumanistit.

Eikö juuri 'kiinalainen' nettisensuuri ole kommunismia, jota Keen vastustaa - ei niinkään netin nykyinen, rajoittamaton vapaus (mitä Keen tosin itse pitää kommunismina), joka kieltämättä on johtanut siihen, että satunnainen ja jopa 'tavallinenkin' käyttäjä löytää netistä yleensä (ainakin aluksi) kaikkea muuta roinaa kuin, mitä hän etsii (ellei sitten etsi nimenomaan 'roinaa').
*
Älämölö jyrää laadun

Mediapäivillä perjantaina puhuva Andrew Keen argumentoi The Cult of the Amateur -kirjassaan web 2.0:n ennen pitkää rapauttavan nykyiset kulttuuri-instituutiot kuten journalismin, kirjallisuuden, musiikin ja elokuvat.
Tilalle kasvaa amatöörien internetiin tuottama loputon älämölö.

Keen vertaa tilannetta siihen, että ääretön lauma konekirjoittavia apinoita kytketään internetiin. Tuotosten joukossa on yksi Shakespeare-tason teos, mutta sen löytäminen on mahdotonta, koska kukaan ei enää suodata materiaalia.

Bloggaajat väärässä

Keenin erityisen ärtymyksen kohteena ovat kansalaisjournalismin torvea toitottavat bloggaajat, joiden tavoitteena on hankkiutua eroon omavaltaisista portinvartijoista kuten ammattitoimittajista.

Valtamedian kritisoinnilla on Keenin mukaan vahva asema Yhdysvaltojen libertarismissa.

– Toisaalta syynä on laiskuus. On helpompi kritisoida mediaa kuin istua alas lukemaan ja pohtimaan sanomalehtiartikkelia.

Bloggaajat ovat myös väärässä.

– Joukkoviestintävälineet tekevät edelleen paljon parempaa työtä uutisten raportoinnissa kuin blogit. Hyvä kansalainen haluaa lukea ja tietää maailmasta eikä kirjoittaa uutisia. Journalismi sen sijaan on ammatti. Emmehän me puhu kansalaistohtoreista, -juristeista tai edes -poliitikoista.
Internetin läpimurto ei ole Keenin mukaan myöskään lisännyt tietoa
.

– Lehtiyhtiöiden säästöjen ja irtisanomisten takia saamme nykyisin itse asiassa vähemmän tietoa, Keen sanoo.

Optimistinen fiilis

Keen toteaa olevansa nyt kuitenkin optimistisempi kuin kirjan kirjoittamisen aikoihin.

– Ihmiset ovat väsymässä nykymalliin ja ymmärtävät, että laadukkaasta sisällöstä pitää maksaa.

Tämä ei kuitenkaan tuo takaisin Keenille rakasta Tower Records -levykauppaa.

– Sinänsä se on tietysti sama, ostavatko ihmiset tuotteensa netistä vai kivijalasta, mutta romantikkona ajattelen kyllä, että ihmiset saisivat paremman kultturisen elämyksen käymällä oikeassa kirjakaupassa.

Oman toiminnan seuraukset pitää myös tiedostaa.

– Jokainen hetki, jonka käyttää Youtuben hölmön koiravideon katsomiseen, on poissa ammattimaisesti tuotetun median kulutuksesta.

Ulkopuolinen

Euroopan maiden Keen arvioi olevan Yhdysvaltoja terveemmällä pohjalla.

– Täällä yhteiskunnan rahoittama media, kuten esimerkiksi BBC, on paljon vahvemmassa asemassa. Yhdysvalloissa hallitus puuttuu tapahtumiin vasta noin 20 vuoden kuluttua, kun viimeinenkin sanomalehti lakkautetaan.

Itseään Keen kuvailee itseään yrittäjäksi ja markkinoijaksi.

- Pysyin kirjoittamaan kirjan, koska minulla ei ollut mitään hävittävää. Ihmisiä myös ärsyttää se, että en ole perinteisen median edustaja eikä viestiäni voi sillä perusteella sivuuttaa.
*
Mediapäivien tähti Andrew Keen uskoo sittenkin ammattilaisiin - HS ...

Markku Saksa

Yksi Helsingissä tänään alkavien Mediapäivien suurista tähdistä on Kaliforniassa asuva britti Andrew Keen. Hän julkaisi viime vuonna kirjan internetissä tapahtuvasta amatöörien vallankumouksesta, joka uhkaa koko länsimaista sivistystä.

Keen sanoo haastattelussa, että hän on nyt paljon myönteisempi tulevaisuuden suhteen kuin kirjaa tehdessään.

"Minusta kirja on hyvin musta, ehkä liian musta. Se liioittelee asioiden ankeutta. Minusta on tullut myönteisempi tulevaisuuden suhteen", tunnustaa Keen juuri ennen Suomen matkaansa antamassaan haastattelussa.

Keenin kohua herättäneen kirjan otsikko oli ytimekkäästi The Cult of the Amateur: How Today's Internet Is Killing Our Culture eli "Amatöörien palvonta: kuinka tämän päivän internet tappaa kulttuurimme".

Lukuisille kielille – muun muassa hollanniksi, japaniksi, kiinaksi, portugaliksi, puolaksi, ranskaksi ja saksaksi – käännetyssä kirjassaan Keen väitti, että internet hävittää ammattimaiset kulttuurin portinvartijat kuten kriitikot, journalistit, julkaisijat, muusikot, elokuvantekijät ja muut kulttuurin luojat.
Rajat häviävät myös yleisön ja tekijän väliltä. Kun samoin käy sepitteelle ja todellisuudelle, hyödyttömän informaation kaaos aiheuttaa yleisen tiedon tason romahtamaisen.

Nyt Keen uskoo, että median tulevaisuus on sittenkin ammattilaisten käsissä. Hän näkee merkkejä suunnan muutoksesta.

"Nettilehtenä alkanut amerikkalainen The Huffington Post on esimerkki uudenaikaisesta internet-sanomalehdestä. Se aloitti sotkuisena blogikokoelmana eikä kenellekään maksettu kirjoittamisesta mitään, mutta nyt siinä näkyy jo ammattilaisten kädenjälki."

Kirjasta ilmestyy elokuussa pokkariversio. Sen alkupuheessa Keen kirjoittaa Jokelan koulusurmista.

Internetiä ei voi Keenin mielestä syyttää hulluista ihmisistä eikä joukkomurhista, mutta se että jotkut voivat panna internetiin uhkauksia tappaa opettajansa ja koulutoverinsa, todistaa netin perustavanlaatuisesta heikkoudesta.

Keen haluaisi ottaa internetin pois lasten käsistä ja antaa heille tilalle turvalliset verkkotilat, joissa liikkua.

"Hyvä esimerkki on KidZui.com -sivusto. Sen kokoamiseen osallistui 200 amerikkalaista opettajaa. He loivat lapsille turvallisen verkkomaailman."

*
Criticism of Web 2.0 and Wikipedia
(http://en.wikipedia.org/wiki/Andrew_Keen)

Keen currently writes about media on his site thegreatseduction.com, which redirects to his blog. Keen also produces a podcast on AfterTV. His book The Cult of the Amateur, which is highly critical of free, user-based information-gathering Web sites such as Wikipedia, was published on June 5, 2007, by Doubleday Currency.[8]

Praising Citizendium, a new project launched by Larry Sanger in 2006, he writes that the inclusion of editors with real names would be an improvement over user-generated content typical to Web 2.0.[citation needed]

On August 16, 2007, Keen appeared on The Colbert Report to talk about the book. When called an elitist, he replied, "What's wrong with that?". When asked by Colbert if the internet was worse than the Nazis, Keen's response was that "even the Nazis didn't put artists out of work."

In The Weekly Standard, Keen wrote that Web 2.0 is a "grand utopian movement" similar to "communist society" as described by Karl Marx. He stated it "worships the creative amateur: the self-taught filmmaker, the dorm-room musician, the unpublished writer.
It suggests that everyone — even the most poorly educated and inarticulate amongst us — can and should use digital media to express and realize themselves. Web 2.0 'empowers' our creativity, it 'democratizes' media, it 'levels the playing field' between experts and amateurs.

The enemy of Web 2.0 is 'elitist' traditional media." He describes Free Culture proponent Lawrence Lessig as an "intellectual property communist",[9] who he "particularly detests".[10]
(Ote wikipedian artikkelista)
*
http://hsvahti.blogs.fi/?tag=andrew-keen (Keen kritiikkiä - 'keen critics')

http://www.geektronica.com/2007-07-06-cult-of-the-amateur-on-npr.

2 comments:

Juhana Harju said...

Onhan Keenin analyysissä tietysti paljon perää, mutta ei journalisminkaan tasossa ole paljon hurraamista. Useimmiten en esimerkiksi viitsi edes avata Helsingin Sanomien Kuukausiliitettä vaan heitän sen saman tien jätepaperipinoon. Niin temaattisesti tyhjänpäivisiä juttuja siinä on.

Rauno Rasanen said...

Samaa mieltä. Ai niin - eihän mulle tule Hesaria, ei ole tullut vuosikausiin.