June 23, 2005

Emma Bovaryn muistolle

Ah! Mon ami, je mèn vais enfin de ce monde, où il faut que le coeur se brise ou se bronze. (Chamfort)

Ah, ystäväni, minä lähden viimein tästä maailmasta, jossa sydämen täytyy murtua tai kovettua.

***
Kirjauutuuksia - Viikko 16 (Sivistyneitä nautintoja)

Chamfort, Sébastien Roch Nicholas: Sivistyksen hedelmiä : mietteitä ja tapauksia, 2005. Otava (Seitsentähdet). Suom. ja johdannon kirjoittanut Martti Anhava.

1740 syntyi katolisen papin ja säätyläisnaisen avioton poika, joka toimitettiin ajan tavan mukaisesti hyvään kasvatuskotiin ja sai parhaan mahdollisen kasvatuksen. Hän saavutti aseman vapaana kirjoittajana Pariisin seurapiireissä nokkeluutensa ansiosta ja lyöttäytyi yhteen vallankumousaatteista innostuneen älymystön kanssa. Kuten usein tapahtuu tässäkin tapauksessa vallankumous söi lapsensa ja Chamfort joutui itse epäiltyjen listalle terrorin alettua. Hän teki itsemurhan 1794.

Jäämistöstä löytyneet mietelauseet ja anekdootit toi julkisuuteen hänen ystävänsä Pierre-Louis Ginguené. Aikoinaan Voltaire ja Rousseau arvostivat häntä kirjailijana ja hän sai jopa Ranskan Akatemian jäsenyyden, mutta pitkäksi aikaa hänen tuotantonsa unohdettiin. Romantiikan kaudella Chamfortia arvostettiin Venäjällä ja Saksassa, mutta Ranskassa hänen arvostuksensa nousi vasta toisen maailmansodan aikoihin.

Mietelauseet ja anekdootit on sijoitettu temaattisiksi kokonaisuuksiksi lukuihin: oppineisuudesta, seurapiireistä, elämästä, naisista, kirjallisuudesta, politiikasta jne. Anekdootit todella eläneistä henkilöistä vuorottelevat abstraktien mietelmien kanssa. Juuri se tekee kirjasta kiinnostavan ja monipuolisen. Chamfort on kärjistämisen mestari:

Elämä on sairaus jota uni lievittää kuudentoista tunnin välein. Se on lievike. Kuolema on lääke.


No comments: